De trouwe lezers van deze rubriek weten het al langer dat we een boontje hebben voor de uit Estonië afkomstige bluesartiest Andres Roots.
Ook zijn nieuwste album “Leigh’s Spider Jam” zal hier geen verandering in brengen.
Negen tracks telt deze release en daar zijn er 5 instrumentale nummers van.

Zijn we daar nu blij mee ? Ja en neen…  We hebben een wat dubbel gevoel na ettelijke beluisteringen van de schijf.
In de instrumentale nummers kan je je uiteraard tenvolle concentreren op de gehanteerde muzikale technieken en die zijn zonder uitzondering van een meer dan behoorlijk niveau.
Bovendien slaagt Roots er in om met een beperkt aantal middelen toch een boeiend, broeierig bluesy sfeertje te creëren zoals in “Horse Feathers” bijvoorbeeld waar hij met zijn Dobro in combinatie met de 6-string banjo, bespeeld door Martin Eessalu fantastische resultaten boekt.  Andres krijgt inderdaad wat versterking op deze uitgave.  Indrek Tissel op mondharmonica draagt op de twee live opgenomen instrumentale nummers ook zijn (geslaagde) steentje bij.

Waarom hebben we dan een dubbel gevoel bij dit album ?  wel, Andres is een meester in het verwoorden van zijn gevoelens.  Luister maar eens naar het ronduit briljante “Concrete Factory Blues”, perfect gezongen door Leighton LR Phoenix, of naar “Mean Old Town No 2” met dat heerlijk slide werk erin verweven en fantastische tekst.  Van dat soort songs vinden wij er naar onze goesting te weinig op terug, daar kunnen we er maar niet genoeg van krijgen.

Andres Roots is, we kunnen het niet genoeg herhalen, een begenadigd songwriter.  Hij lijkt wel uit te puilen van ideëen en creaties.  Hij is in staat om duistere filmmuziek af te leveren moest hem dat gevraagd worden, hij creëert meezingers zonder problemen, duistere sompige blues ? geen probleem voor de man.

Ken je Andres Roots ? heb je al albums van hem in huis ? dan mag je zonder problemen deze schijf ook aanschaffen.
Ken je hem niet ? surf dan als de bliksem naar ’s mans website www.myspace.com/andresroots en duik in zijn arsenaal aan songs.  De muziek van de sympathieke Andres laat geen enkele bluesliefhebber onberoerd.

èLèM